الگوی همسران برتر
نویسنده: زهرا سعیدی
همه ما از دوران کودکی و حتی از دوران جنینی، رفتار و سخنان پدر و مادر و صداهای اطراف را تقلید می کنیم، پس والدین در انتقال مطالب نقش بسیار مهمی در آینده و شخصیت فرزندان دارند و برای اینکه آینده اجتماعی و خانوادگی فرزندان خود را ضمانت کنند و از آنان همسران برتری در آینده بسازند، باید وقت کافی برای آموختن رفتارهای نیک بگذارند و از طریق کلاسهای آموزشی مختلف، جراید، مطالعه و… راههای ارتباط صحیح با همسر و نکات درست تربیت را یاد بگیرند.
در اینجا سعی شده است به چند خصوصیت از همسران برتر اشاره شود:
* همسران برتر بالاترین برتری همسران را «ابراز محبت» می دانند.
محبت به همسر یعنی رفتار بدون تحقیر، بدور از دروغ، تهمت و غیبت
محبت یعنی صداقت و صبر در برابر مشکلات زندگی زناشویی
محبت یعنی رفتار بدور از تمسخر
محبت یعنی رها کردن هوسهای نامشروع
محبت یعنی خوش اخلاقی با وجود همه سختیها، هم چنانکه از رسول خدا سؤال شد: بهترین هدیه ای که به شخص مسلمان داده شده است چیست؟ فرمودند: خوش اخلاقی ( ۱ )
* همسران برتر در عین حال که برای دوستان و فامیل خود احترام قائلند، همیشه بهترین یار و پشتیبان همسر هستند و همسر و فرزندان خود را فدای تعصبات خانوادگی خود نمی کنند و در ابراز محبت به همسر و فرزند و نیز خانواده پدری عدالت برقرار می کنند.
زیرا بسیاری از مشکلات خانوادگی به خاطر این است که مرد نمی تواند در احترام و محبت به همسر و مادر خود عدالت داشته باشد.
* همسران برتر محرم راز یکدیگرند و مسائل و عیب یکدیگر را به دیگران بخصوص خانواده پدری خود منتقل نمی کنند، زیرا خانواده ها به خاطر دلسوزی و طرفداری از فرزند خود نمی توانند بدرستی قضاوت کنند و منجر به دخالت در زندگی زوجین می شوند. در این شرایط مراجعه به فرد بی طرف مانند مشاور کارسازتر است.
چنان که علت بسیاری از اختلافهای زوجین دخالت بی جای دیگران است که در این صورت مرد می تواند با مدیریت و برخورد صحیح از دخالت دیگران جلوگیری کند.
* همسران برتر همیشه زبان تشکر دارند و در برابر هر کار و محبتی هر چند ناچیز از همسر خود تشکر می کنند.
مردان برتر می دانند که زنان از نظر اسلام برای انجام نظافت منزل، تدارک غذا و حتی شیردهی به فرزند از روی احساس تعلق خاطر تفاهم، همکاری و بذل محبت این کارها را بدون هیچ چشمداشتی انجام می دهند، پس در قبال این گذشتها، تشکر مرد از زن باعث تجدید روحیه او می شود و اگر روزی یکی از این امور انجام نشد، زبان به تحقیر و انتقاد نمی گشاید.
رسول اکرم(ص) در این زمینه فرمودند: «ای علی(ع)، یک ساعت خدمت در خانه بهتر از هزار سال عبادت، هزار حج عمره،… سیر کردن هزار گرسنه،… بخشش هزار دینار و… است.» ( ۲ )
و زن برتر نیز می داند که اگر به همسرش جرعه آبی بنوشاند، خداوند برای او شهری در بهشت بنا می کند و شصت گناه او را می بخشد.
* همسران برتر همدیگر را با نام زیبا صدا می زنند که حضرت علی(ع) و حضرت زهرا (س) همیشه با نهایت مهر و محبت و نیز تکریم یکدیگر را صدا می زدند.
آیه ۱۱ سوره حجرات نیز بر این موضوع تأکید نموده است: «و به نام و لقب های زشت یکدیگر را نخوانید که پس از ایمان به خدا، نام فسق بسیار زشت است.»
* همسران برتر می دانند که کارهای منزل، فرزندان و حتی امور دیگر (فوتبال، مطالعه روزنامه، سریال تلویزیونی و…) باعث نمی شود که لحظه ای از همسر خود غافل شوند.
* همسران برتر می دانند نگاه مهربانانه موجب نشاط آنان می شود و نگاه تند و خشم آلود در روابط عاطفی اختلال ایجاد می کند.
* همسران برتر برای صمیمیت بیشتر در خانواده و شنیدن حرف دل یکدیگر نشستهای خانوادگی و منظم تشکیل می دهند، در این جلسات خانوادگی زن، شوهر و فرزندان گلایه ها، دلتنگی ها و انتقادات خود از یکدیگر را می گویند.
از فواید مهم این نشستها این است که افراد در مورد رفتار یا سخنان خود توضیح می دهند و در نتیجه برداشتهای غلط و بدبینی نسبت به یکدیگر از بین می رود و در برنامه ریزی و اداره اقتصادی منزل نیز مشارکت می کنند و نظر می دهند.
* همسران برتر خوب می دانند که حتی دو خواهر یا برادر که در یک خانه و یک فرهنگ به دنیا آمده اند مانند هم فکر نمی کنند و اختلاف سلیقه دارند، چه برسد به دختر و پسری که از دو خانواده و دو فرهنگ یا حتی دو شهر مختلف با یکدیگر ازدواج می کنند با این دید اختلاف سلیقه های یکدیگر را می پذیرند و بر عیب و اشکال یکدیگر صبر می کنند و به خوبی می دانند که با گذشت زمان سلیقه ها به یکدیگر نزدیکتر می شود.
* همسران برتر در عین سخاوت، اسراف نمی کنند. مرد برتر می داند که اسلام او را مسؤول تأمین رفاه و مایحتاج همسر و فرزندان قرارداده است، پس نباید با وجود داشتن امکانات مالی، خست و بخل بورزد، زیرا بدترین مردها، مردان خسیس هستند. ( ۴ )
همانطور که زن برتر می داند در صورت اسراف و نداشتن مدیریت در مصرف و هزینه های بیجا در زندگی، همسر و خانواده را با مشکل اقتصادی روبه رو می کند.
* همسر برتر می داند که هنگام خشم باید سکوت کند یا وضعیت خود را تغییر دهد، یعنی اگر ایستاده است بنشیند و اگر نشسته بلند شده و راه برود.
– اگر فرد خشمناکی، خشم خود را مهار کند خداوند در قیامت، قلب او را از آرامش و ایمان سرشار می کند. ( ۵ )
– حضرت رسول(ص) در سراسر زندگی، نه تنها همسران بلکه هیچ کس دیگر را تنبیه بدنی نکردند. ( ۶ )
– هر مردی که به زنش آسیب وارد کند، خداوند به نگهبان آتش دستور می دهد که بر گونه او هفتاد صدمه در آتش دوزخ وارد سازد. ( ۷ )
– و پیامبر گرامی (ص) همچنین فرمودند: در شگفتم کسی که همسرش را کتک می زند، با اینکه خود او به کتک خوردن سزاوارتر است. ( ۸ )
– و از طرفی دیگران زن برتر نیز این احادیث را در ذهن دارد که امام صادق(ع) فرموده اند: ملعون زنی است که شوهر را اذیت کند و او را غمناک نماید. ( ۹ )
– و امام موسی کاظم(ع) در جواب سؤال فردی که پرسید: زنی که با سؤ خلق و بدزبانی همسرش را خشمگین کند نمازش چگونه است؟ پاسخ دادند: در معصیت بسر می برد تا وقتی که شوهر از او راضی شود. ( ۱۰ )
* زن و شوهر برتر همواره برای همسر خود شخصیت و ارزش قائل هستند و همواره چه در منزل و چه در کوچه و خیابان و منزل دوستان و فامیل مراقب هستند که با سخنان، نسبتها و لقبهای نامناسب و تمسخرآمیز، همسر خود را تحقیر نکنند و در عوض با رفتار درست و احترام آمیز موجب تحسین و الگوی دیگران می شوند.
همچنانکه خداوند در این خصوص در آیه ۱۱ سوره حجرات قرآن کریم آورده است: «ای اهل ایمان قومی، قومی دیگر را مسخره نکنند شاید آن قوم بهتر از آنها باشند.»
* همسران برتر در عین تلاش برای رسیدن به سعادت، در برابر مشکلات زندگی صبر و توکل به خدا می کنند و می دانند که مشکلات و کمبودهای زندگی آزمایش و امتحان خداوند می باشند و همواره آیه ۱۵۵ سوره بقره قرآن را در ذهن دارند که… و هر آینه شما را به چیزی از ترس و گرسنگی و کم شدن از مالها و جان ها و میوه ها آزمایش می کنیم. و بشارت بده صبرکنندگان را.
پی نوشتها:
۱ ) چهل حدیث، ص ۱۸۹.
۲ ) مجلسی، بحارالانوار، ج ۱۰۱ ، ص ۱۰۶.
۳ ) حر عاملی، وسائل الشیعه، ج ۱۴ ، ص ۳۷ (و نوری، مستدرک الوسائل، ج ۱۴ ، ص ۱۶۹ ).
۴ ) حر عاملی، وسائل الشیعه، ج ۱۴ ، ص ۱۸
۵ ) مجلسی، بحارالانوار، ج ۷ ، ص ۳۳.
۶ ) ابن ماجه، سنن، ج ۱ ، ص ۶۳۸.
۷ ) نوری، مستدرک الوسائل، ج ۱۴ ، ص ۲۵۰ ، ح ۴.
۸ ) انصاریان، حسین، نظام خانواده در اسلام، (انتشارات ام ابیها- قم)، ص ۳۷۱.
۹ ) همان، ص ۴۶۶.
۱۰ ) همان، ص ۳۸۱.
منابع: * آیات قرآن کریم
* کتاب خانواده از دیدگاه اسلام- عسگرزاده، مصطفی
* همسران برتر- افروز