نشانه های خجالت
۱- تنگی نفس
۲- خشک شدن بزاق دهان
۳- سفت شدن عضلات بدن
۴- سرخ شدن یا رنگ پریدگی حدیث ار کند با تو از شرم گردد دو رخسار او چون گل ارغوانی (فرخی)
۵- خشم از خود
۶- تشدید ضربان قلب
۷- بی تصمیمی و افسردگی
۸- بریده بریده سخن گفتن
و …
علت خجالت کشیدن:
۱- احساس حقارت
۲- عزت نفس پایین
۳- عدم انطباق خود با محیط
۴- احساس نا امنی و عدم اعتماد
۵- احساس خود کم بینی
۶- دلایل ژنتیکی و ارثی
روش های مقابله با خجالت:
۱-عقاید و باورهای غلط را تصحیح کنیم
۲- خود آگاهی، هنگامی که ما توانایی های خود را شناخته و تصویر خود واقع بینانه ای نسبت خود داشته باشیم نقاط قوت خود را شناخته و همچنین نقاط ضعف خود را می شناسیم و در جهت تقویت و جبران آنها می کوشیم
۳- نان به نرخ روز خوردن و در حال زندگی کردن ،
۴- تلقین به عنوان آخرین راه حل
خجالتی بودن هم یک بیماری است اما هر بیماریای درمان دارد
با رشد کودک و بیشتر شدن تجربهها و فعالیتهای اجتماعی، فرد در برخی شرایط خاص در مواجهه با افراد غریبه یا وارد شدن به محیطی ناآشنا، خجالت را تجربه میکند. هر خانوادهای براساس فرهنگ، مهارت و سطح دانش و آگاهیهای خود درباره تربیت کودک، با این وضعیت برخورد میکند. چگونگی این برخورد در از بین رفتن یا ماندگار شدن این حس، تاثیر زیادی خواهد داشت. تمسخر، تحقیر یا شماتت کردن کودک در شرایطی که نسبت به یک وضعیت خاص خجولانه رفتار میکند، باعث میشود احساس خجالت به عنوان یک صفت دائمی او باقی بماند.
دلیل خجالت کشیدن چیست؟
عدهای از متخصصان معتقدند خجالتی بودن علاوه بر نحوه تربیت، زمینه ژنتیک نیز دارد. این متخصصان، تربیت درست و افزایش مهارتهای زندگی در از بین رفتن این حس در افراد را بسیار مؤثر میدانند. بررسیها نشان داده است آدمهای خجالتی از اعتماد به نفس پایینی برخوردارند و به خاطر همین موضوع، فکر میکنند اگر در یک جمع صحبت کنند، مورد تمسخر قرار میگیرند یا کسی به صحبتهای آنها توجه نمیکند. این دو عامل ( اعتماد به نفس پایین و خجالتی بودن) به طور مداوم در حال تقویت یکدیگر هستند به طوری که اگر فرد به فکر برطرف کردن مشکل خود نباشد، در آینده مشکلات زیادی را تجربه خواهد کرد. همچنین برخلاف تصور همگانی که افراد خجالتی را افرادی درونگرا میدانند، بسیاری از افراد برونگرا هم خجالتی هستند. بسیاری از افراد مشهور مانند هنرمندان، بازیگران سینما، دانشمندان و حتی سیاستمداران هم خجالتی بوده یا هستند. این افراد وقتی در قالب شغل خود قرار میگیرند، مطابق با آن ایفای نقش میکنند اما به محض آنکه به شرایط غیرشغلی برمیگردند، تبدیل میشوند به آدمهایی بسیار خجالتی و معذب!