*آن ها اصلا به من گوش نمی کنند!
ما در روزنامه محلی مان از صد کودک بین ۷ تا ۱۷ سال این سوال را پرسیدیم:” در چه زمینه ای دوست داشتید والدین شما طور دیگری می بودند؟”
فکر می کنید بیشترین پاسخ چه بود؟
شایع ترین پاسخ این بود: ” آرزو داشتم که والدین من به حرفهایم گوش می دادند.”
• منظور از این عبارت چیست؟
وقتی بچه ها می خواهند والدینشان به آن ها گوش کنند، منظورشان این است که آن ها توجه و علاقه والدین را می خواهند.
چیزی که آن ها می خواهند این است که آن ها چند دقیقه ای کنترل تلویزیون، روزنامه یا با دستمال خشک کردن ظروف را کنار بگذارند و چند دقیقه را به گوش کردن چشم در چشم اختصاص دهند.
• والدینی در دسترس باشید.
هنگامی که فرزندان شما را می خواهند یا به شما نیاز دارند در دسترس بودن، نوعی بیان علاقه قدرتمند است.
بسیاری از مواقع والدین به فرزندانشان می گویند”بعدا” با ان ها صحبت خواهند کرد، ولی آن بعدا هرگز نخواهد آمد.
به طور کلی وقتی فرزندتان توجه شما را می طلبد و شما فورا و کاملا به او پاسخ می دهید، نیازهای فرزندتان نسبتا سریع برآورده خواهد شد. با وجود این اگر فرزندتان را مجبور کنید که مدام برای جلب توجه شما منتظر بماند، این انتظار اوضاع را بدتر خواهد کرد و در نتیجه او افکارش را به فرد دیگری معطوف کرده و شما هرگز نخواهید فهمید که چه چیزی را از دست داده آید.
• به معنای واقعی گوش کنید.
بچه ها هنگام صحبت کردن همیشه صریح و فصیح صحبت نمی کنند، اغلب اوقات لازم است که والدین “بین خط ها را بخوانند” . حتی در سنین نوجوانی فرزندان ما گاهی جملاتی را بر زبان جاری می سازند که با چیزی که منظور آن هاست بسیار تفاوت دارد.
والدین هوشمند والدینی اند که می توانند از ورای کلمات گفته شده معنای مورد نظر را دریابند.
گاهی اوقات این کار برای ما مشکل است، زیرا ما فقط تن صدا یا طرز صحبت کردن فرزندمان را مورد توجه قرار می دهیم. والدین زیرک سعی می کنند که از ورای گوش کردن به سمت درک کردن پیش بروند.
• نتیجه نهایی چیست؟
وقتی والدین به فرزندانشان گوش می کنند، این کار می تواند تاثیرات متعدد به همراه داشته باشد. یکی از تاثیرات بارز این کار این است که فرزندان شما بدون ترس از قضاوت یا سرزنش شروع به صحبت کردن با شما در مورد چیزهای مهم زندگی می کنند.
آن ها صادق تر و صمیمی تر شده و به شما فرصت در میان گذاشتن افکار و ارزش هایشان را در جوی غیر تهدید کننده می دهند.
به علاوه وقتی شما با چنین نگاه تازه ای به فرزندتان می نگرید، آن چه را می بینید دوست خواهید داشت، عشق و علاقه بیشتری به فرزندتان احساس خواهید کرد و در نتیجه والدینی خوشبخت خواهید بود.
منبع: مجله پیوند؛ شماره۳۵۱