سرطان سینه شایع ترین سرطان و عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان دنیا و همچنین شایع ترین سرطان در بین زنان ایرانی می باشد.
بسیاری از مطالعات بیانگر ارتباط سرطان سینه با عرض جغرافیایی می باشند.
این مطالعه با هدف بررسی اکولوژیکی سرطان سینه (در زنان ایرانی) با عرض جغرافیایی، مواجهه با نور خورشید و آفتاب و ویتامین D انجام گرفت .
به این منظور از دادههای کشوری ثبت سرطان، نقشهی تقسیم بندی ایران بر اساس عرض جغرافیایی، پراکندگی شیوع کمبود ویتامین D بر اساس نتایج مطالعه سعیدی نیا و میانگین ساعات تابش آفتاب که توسط سازمان هواشناسی کشور جمعآوری شده بود، استفاده شد.
بر اساس مطالعات اکولوژیکال بروز تعدادی از سرطان ها در کشورهای شمالی بالاتر است،که این می تواند بیانگر ارتباط برخی سرطان ها با عرض جغرافیایی و نور خورشید باشد.
در برخی مطالعات نیز الگوی های فصلی بروز سرطان سینه خصوصاً در مردمی که در عرض های جغرافیایی دور از خط استوا زندگی می کنند، دیده شده است.
ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که نقش مهمی در سلامت، بقا و باروری انسان دارد.
از آنجایی که مهم ترین علت شیوع کمبود ویتامین D، عدم دریافت کافی از طریق غذا و منابع غذایی غنی شده با آن می باشد، بنابراین قرار گرفتن در مجاورت تابش اشعه ی ماورای بنفش خورشید در پوست عمده ترین منبع تأمین کننده ی آن در بدن محسوب می شود.
مطالعات متعددی بر نقش آن در پیشگیری از بیماری های قلبی، بدخیمی ها، بیماری التهابی روده، مالتیپیل اسکلروزیس و … تأکید دارند.
هدف از این مطالعه بررسی همبستگی سرطان سینه در زنان ایرانی ؛با عرض جغرافیایی، نور خورشید و دریافت ویتامین D( با توجه به موقعیت قرارگیری کشور در سه عرض جغرافیایی و در نتیجه دریافت های متفاوت نور خورشید و ویتامین D )می باشد.
نتیجه:
میانگین ساعات تابش نور خورشید در عرض جغرافیایی ۲۲ تا ۲۵ درجه (که کمترین میزان بروز سرطان سینه را داشته است)بیشتر از سایر عرض های جغرافیایی بوده و در ۴۲ تا ۴۵ درجه با بالاترین میزان بروز سرطان سینه، کمترین میانگین ساعات تابش آفتاب را شاهد بوده ایم.
به عبارتی نتایج مطالعهی ما نشان داد که در عرضهای جغرافیایی پایینتر خصوصاً ۲۰ تا ۲۵ درجه، که نسبت به عرضهای جغرافیایی بالاتر؛ میانگین ساعات تابش آفتاب بیشتر است و شیوع کمبود ویتامین D نیز کمتر میباشد میزان بروز سرطان سینه کمتر بوده است!
منبع: مجله زنان مامایی و نازایی ایران