پاسخ به والدین ؛سیما فردوسی
اگر ساز و کارهای بازدارنده ، یعنی تحریک عواطف ، قهر ، محرومیت و…اثری نداشت می توانید از تنبیه بدنی استفاده کنید.
البته در صورتی که به شرایط آن توجه داشته باشید.
مقصود از تنبیه بدنی در نوپایان ، ضربه ای کوچک به پشت دست در صورت انجام کارهای خطرناک و در سنین بالاتر زدن با کف دست به کفل یا زدن با انگشتان دست به بدن است. در تنبیه بدنی هرگز از ترکه ، کمربند یا شلاق امثال اینها استفاده نشود.
تنبیه بدنی باید به صورت طرحی از پیش تعیین شده باشد.
والدینی که از روی عصبانیت و برای خنک شدن دل فرزندان خود را کتک می زنند ، نه تنها کودک را اصلاح نمی کنند ، بلکه او را جری تر و در ارتکاب جرم ماهر تر خواهند کرد.
به جز نوپا که در صورت ارتکاب عملی خطرناک ، همان لحظه باید عکس العمل نشان دهید ، در کودک بزرگتر پیش از تنبیه بهتر است او را تهدید کنید.
این تهدید به تنبیه بدنی باید غیر مستقیم و با کنایه باشد ( کاری نکن که کاسه صبرم لبریز شود. مرا به کاری وادار نکن که بعد پشیمانی داشته باشد…)پس از چند بار تهدید تنبیه را به صورت پیش گفته عملی سازید و مطمئن باشید تاثیر فراوانی خواهد داشت؛ زیرا کودکی که سالها بردباری پدر یا مادر را دیده و استفاده آنان از ساز و کارهای بازدارنده را مشاهده کرده و اتمام حجت آنان را به گوش شنیده خود را مستحق چنین برخوردی می داند و به طور قطع در اصلاح رفتارش اثر خواهد داشت.
توجه داشته باشید که وقتی کودک را تنبیه می کنید حتما علت آن را به او بگوئید.
از دیدگاه اسلام در صورتی که فرزند مرتکب یکی از گناهان کبیره شده باشد ، سرپرست او می تواند به قدری که ادب شود و دیه واجب نشود او را به صورت بدنی تنبیه کند.
از بین بردن آثار منفی تنبیه بدنی
پسر ۹ ساله ام را فراوان کتک زده ام ، آیا برای از بین بردن اثار منفی این رفتار راهی هست؟
برای از بین بردن اثار منفی تنبیه بدنی از راهکارهای زیر استفاده کنید:
۱. برای از بین بردن تحقیر شخصیت ، شخصیت او را گرامی بدارید. نقاط مثبت او را به ویژه در جمع بگوئید و به او احترام بگذارید.
۲. برای از بین بردن روحیه تسلیم پذیری به او برای اظهار نظر میدان بدهید. گرچه نظرش مخالف شمتا باشد.
۳. او مضطرب است ، برای از بین بردن این اضطراب به او اطمینان خاطر بدهید که دیگر از تنبیه بدنی استفاده نخواهید کرد.
۴. برای مقابله با زورگویی او برخورد منطقی را پیشه سازید.
۵. برای تقویت اعتماد به نفس فرزندتان ارتباط بیشتری با او برقرار کنید. به او مسئولیت بدهید ، مهربانی و عطوفت داشته باشید، اعتماد خود را به او نشان دهید و در مسائل زندگی با وی مشورت کنید.
۶. به میزان کتک هایی که زده اید به فرزندتان طلا بدهید ، حساب بانکی برایش گشوده و بدهکاری های خود را به حسابش واریز کنید.
در صورتی این دین از دوش شما برداشته می شود که فرزندتان پس از بلوغ رضایت بدهد و در دادگاه الهی آمرزش بطلبید.
تشویق و تنبیه باید از ویژگیهایی برخوردار باشد.
از جمله اینکه بلادرنگ اعمال شود و جنبه خبری نیز داشته باشد و ما آن را به بعد موکول نکنیم.
در مورد تشویق که انواع مختلفی دارد ، یک نوع آن وعده هایی است که به کودک می دهیم . در این صورت حتما باید به وعده خود عمل کنیم و نباید آن را به تعویق بیندازیم و یا تغییر دهیم.
بنابراین کارهایی که کودکان سه یا چهار ساله انجام می دهند به منظور شناختن محیط اطرافشان است و کنجکاویهای آنها اطلاعات لازم را به آنها خواهد داد.
لازم است که مادران در این دوره از زندگی فرزندشان ، خیلی شکیبا تر باشند تا این مرحله به خوبی طی شود و در مورادی که بی خطر و بی ضرر است ، به کودک امکان تجربه کردن بدهند و تنها از انجام کارهای خطرناک جلوگیری کنند.
البته جلوگیری از کارهایی که ممکن است برای کودک خطرناک باشد ، باید با زبان خوش و لحن ملایم صورت گیرد ، نه با پرخاشگری و تنبیهات بدنی و مانند اینها.
منبع : نسیم مهر ؛ استاد حسین دهنوی