یکی از بزرگترین هدایایی که والدین می توانند به فرزندان خود بدهند، توانایی و استعداد شاد شدن است.
متخصصان معتقدند که کودکان شاد ویژگیهای مشخصی دارند، از جمله: عزت نفس، خوش بینی و خویشتن داری.
چنان که خواهید دید ایجاد و پرورش این ویژگیها بسیار ساده تر از آن است که تصور می کنید.
در اینجا ۱۱ روش ذکر شده تا به فرزندانتان کمک کنید دیدی مثبت به زندگی داشته باشند.
۱. از سرگرمیهای سازمان نایافته و قدیمی استفاده کنید.
کودکان موفق معمولا کودکانی شادند. اما تلاش شما به منظور آماده سازی فرزندتان برای رویارویی با مسائل زندگی باعث می شود که تمام وقت او را با حجم زیادی از برنامه ها پر کنید. همه بچه ها به زمانی برای کاهش فشار نیاز دارند. وقفه ای در زمان بازی یا درس آن ها ایجاد کنید و بگذارید در این زمان تخیلاتشان آن ها را هدایت کند و آزادانه بازی کنند.
۲. کمک کردن به دیگران را به کودکتان بیاموزید.
برای آن که کودکتان شاد باشد باید احساس کند عضوی باارزش در اجتماع است و می تواند به زندگی افراد دیگر معنی ببخشد. با به وجود آوردن موقعیت های مناسب این احساس را در او رشد دهید. کودکان می توانند لذت کمک کردن به دیگران را در سنین پایین درک کنند.
۳. همراه با کودک خود فعالیت های فیزیکی داشته باشید.
همراه با کودک خود به گردش بروید، با او بازی کنید یا با همدیگر دوچرخه سواری کنید. با این کار نه تنها نیرو وبنیه کودک را تقویت می کنید؛ بلکه باعث شادی و خنده اش می شوید. فعال نگه داشتن کودک استرس را در آن ها کاهش می هد و باعث می شود آن ها انرژی شان را به طریق سالم تخلیه کنند.
۴. با کودکتان بخندید.
برای بچه ها لطیفه تعریف کنید. شعر های خنده دار بخوانید. خودتان را دست بیندازید. خندیدن برای کودکتان و نیز برای خودتان مفید است. یک دلیل کاملا فیزیکی این است که هنگامی که می خندید، تنش و اضطراب آزاد می شود، اکسیژن بیشتری دریافت می کنید و سبکبال می شوید.
۵. در تحسین کودکان خلاق باشید.
هنگامی که کودک شما در هدفی که دنبال می کند به موفقیتی می رسد و یا مهارتی کسب می کند، تنها به گفتن جمله” کارت خوب است.” اکتفا نکنید؛ بلکه به جزئیاتی که آن را موثر یافته اید اشاره کنید.
به طور کلی در تشویق افراط نکنید. سعی کنید فرزندتان این مساله را درک کند که رضایت واقعی در انجام و اتمام یک کار است.
۶. از خوب غذا خوردن کودکتان اطمینان حاصل کنید. خوب خوردن از تغییرات رفتار ناگهانی می کاهد و در به وجود آوردن احساس سلامت و تندرستی موثر است. مثلا میان وعده های مفید عبارتند از: ماست کم چربی، میوه تازه، خشکبار یا کره و مربا با نان کامل گندم.
۷. لبخند بزنید.
برای یک کودک هیچ چیز به اندازه یک خنده شیرین اطمینان بخش نیست. این خنده روشی مختصر و مفید برای گفتن “دوستت دارم” است. در حالی که می خندید او را در آغوش بگیرید، مطمئن باشید این برای هر دوی شما خوب است.
۸. با دقت به حرف های کودکتان گوش دهید.
برای یک کودک هیچ چیز به این اندازه مفید نیست که همه توجهتان به او باشد. در این هنگام او آن چه را که در ذهنش است به شما می گوید. آیا می خواهید شنونده بهتری باشید؟ تمام حواستان را به کودک بدهید.
۹. ایده آل گرایی محض را کنار بگذارید.
همه ما می خواهیم فرزندانمان را هر کاری را به بهترین نحو انجام دهند. اما هنگامی که ما اقدام به تکمیل و یا مرتب کردن کارهای آن ها میکنیم ، ناخواسته اعتماد به نفس آنان راتضعیف می کنیم.
۱۰. به کودکتان یاد بدهید مشکلاتش را حل کند.
از بستن بند کفش گرفته تا عبور از خیابان هر مهارتی که کودک شما به دست می آورد، قدمی به سمت استقلال وی است. در واقع دانستن این مطلب که او می تواند با مسائل روبرو شود و آن ها را حل کند، کمک می کند که کودک شما احساس خوبی نسبت به خود داشته باشد.
۱۱. به فرزندتان فرصت هایی بدهید تا خود را نشان دهد.
هر کودکی استعداد و مهارت ویژه ای دارد . چرا به او کمک نمی کنید تا آن ها را نشان دهد؟
“کارلین ایرلند” می گوید: هنگامی که شما در کارهای مورد علاقه کودکتان شریک می شوید و نشان می دهید که تحت تاثیر انجام آن کارها قرار گرفته اید ، درواقع مرحله دیگری از اعتماد به نفس را در او به ظهور رسانده اید.
در تربیت کودکانی شاد موفق باشید….
منبع: مجله پیوند، شماره ۳۵۱
نویسنده: معصومه الموتی نیا