الیگوآستنواسپرمی : تعداد اسپرم کمتر از ۲۰ میلیون در هر میلی لیتر مایع سیمن می باشد و نیز کمتر از ۴۰درصد اسپرمها قادر به حرکت با سرعت مناسب در جهت مستقیم هستند .
مقدمه: کیفیت مایع منی، یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده ناباروری مردان است. پنتوکسی فیلین دارویی است که عموماً جهت درمان لنگیدن متناوب و سایر اختلالات عروقی به کار می رود. ظاهراً پنتوکسی فیلین قادر است کیفیت و کمیت اسپرم را نیز ارتقاء بخشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات آزمایشگاهی پنتوکسی فیلین بر تحرک و میزان زنده ماندن اسپرم در نمونه های مایع منی مردان نابارور الیگوآستنواسپرمیک انجام شد.
روشکار: در این مطالعه تجربی یک سو کور، ۲۵ نمونه اسپرم از ۲۵ مرد نابارور الیگوآستنواسپرمیک بررسی شد. پس از جداسازی اسپرم ها به روش شناورسازی، نمونه ها در محیط ISM1™ به طور تصادفی در چهار گروه قرار گرفتند: گروه شاهد که به طور عادی بررسی شدند، در گروه ۱، پنتوکسی فیلین با دوز ۵۰ میکروگرم در میلی لیتر؛ در گروه ۲ پنتوکسی فیلین با دوز ۱۰۰ میکروگرم در میلی لیتر و در گروه ۳، پنتوکسی فیلین با دوز ۲۰۰ میکروگرم در میلی لیتر به محیط کشت اضافه شد. تحرک و میزان زنده ماندن اسپرم ۴۵ دقیقه و ۲۴، ۳۶ و ۴۸ ساعت بعد مقایسه شد.
یافتهها: متوسط درصد اسپرم های متحرک در فواصل زمانی ۴۵ دقیقه و ۲۴، ۳۶ و ۴۸ ساعت بعد در گروه شاهد مورد بررسی قرار گرفت که با گذشت زمان تا پایان مطالعه به طور معنی داری کاهش یافت ( و چهار گروه از این نظر تفاوت آماری معنی داری نداشتند )
متوسط درصد اسپرم های زنده در فواصل زمانی اشاره شده در گروه شاهد نیز مورد بررسی قرار گرفت و تا پایان مطالعه به طور معنی داری کاهش یافت (که این کاهش در گروه ۳ به طور معنی داری کمتر از گروه های دیگر بود)
نتیجهگیری: پنتوکسی فیلین امکان زنده ماندن اسپرم در مردان نابارور الیگوآستنواسپرمیک را تنها در دوز ۲۰۰ میکروگرم در میلی لیتر بهبود می بخشد ولی تأثیری بر تحرک آن ندارد.
منبع: مجله زنان مامایی نازایی ایران